Паметникът на граничаря

Интересна концепция за паметник: паметникът на граничаря е разположен в скъпоценния камък на Варна, който е Морската градина. Намира се близо до музея по природни науки, който някога е служил като граничен пост. По време на Първата световна война през септември 1916 г. офицери и войници от 15-та гранична дивизия са подложени на обстрел. Те не само че задържат позициите си, но и успяват да контраатакуват, задържайки се, докато пристигне редовната армия. Много войници жертват живота си в защита на родината.

Паметникът на граничаря

На следващата година, въпреки тежките условия и множеството лишения, граничарите заедно с гражданите на Варна започват изграждането на паметник в чест на загиналите бойци от 15-та гранична дивизия. Първоначалният проект на архитекта Евгени Дякович включва мраморен орел със затворени крила. Самият орел е изработен от Кирил Шиваров. През този период паметникът е бил известен като Орловият паметник. През 1922 г. скулптурата е заменена с тази, която стои и до днес, за да създаде по-силен ефект и послание – граничар с куче. Три от четирите страни на постамента имат плочи с имената на падналите войници. В следващите десетилетия, въпреки ограничените ресурси, граничарите поддържат паметника и през 1998 г. е организирано празненство по случай реставрацията на паметника.

Ако желаете да посетите паметника, можете да се възползвате от услугите на My Rent a Car, като наемете автомобил по ваш избор от Летище Варна, центъра на града, Златни пясъци, Св. св. Константин и Елена, Слънчев ден или други точки във Варна. My Rent a Car е готов да ви помогне по всяко време на годината.

© Myrentacarbg.com all rights reserved 2022
This site uses cookies. By continuing to browse you accept their use. Further Information