църква „Света Петка“

църква „Света Петка“

църквата отвън

Православната църква „Света Петка“ се намира в центъра на Варна, в близост до Морската градина. Строежът на църквата с пълното й име „Света Параскева Петка“ започва през 1901 година. Каменът, осветен от митрополит Симеон, с който е поставена първата плоча на църквата, все още е на място. Завършена през 1906 година, църквата е била осветена от епископ Иосиф. Историята не помни откъде идват средствата за изграждането на църквата. Спекулира се, че те са дошли от дарения на богати лица от този период.

В противоположност на повечето църкви във Варна, църквата „Света Петка“ никога не е била срутвана. За първи път бе снимана през 1973 година, тъй като до тогава, както повечето църкви, тя е била с изцяло бели стени. Художниците Димитър Бакалски и Сергей Ростовцев са създавали изображенията на светиите в продължение на една година. Задължителните църковни украси са създадени от художника Александър Сорокин. Историята също е мълчалива относно датата на първото богослужение в църквата.

интериор на църквата

Символизъм и скорошна история

Вечната битка между доброто и злото е основният сюжет в иконостаса на църквата. Два дракона, с главите си наведени пред кръста и гълъба, символ на Светия дух, се смятат за доказателство за справедливостта и добротата на Бога. През 1928 година е построено допълнително пространство в църквата, което в съвременно време се използва като кръщелница. До 1945 година то е било използвано главно като кухня за бедните. Храна се давала на сираци и дори на семействата на бежанци от войната.

Ако желаете да посетите църквата „Света Петка“ и да разходите из центъра на Варна, можете да се възползвате от My Rent a Car като вземете кола по ваш избор навсякъде от Летище Варна, самия център, Златни пясъци, Св. св. Константин и Елена, Слънчев ден или други точки във Варна.

© Myrentacarbg.com all rights reserved 2022
This site uses cookies. By continuing to browse you accept their use. Further Information