Крепост Кастрици

Крепостта от причи поглед

На територията, където днес се намира резиденция „Евксиноград“, наоколо до главния път, свързващ центъра на Варна със Св. Св. Константин и Елена, Златни пясъци, Албена и Кранево, е изникнало малко пристанищно селище. То се намирало над малкия залив „Св. Яни“ през късната античност (4-5 век след Христа). През средновековието се превърнало в град, развиващ морската търговия и движение. Затова градът е отбелязан на множество морски карти от 14-ти до 18-ти век, въпреки че е престанал да съществува през последните два века. След XV век се твърди, че единствените останки от града са само пристанището и малка укрепителна структура. Имената, с които градът е бил маркиран на картите, са били Кастрица, Катрица, Катричи, Кетрица и др., всички произлизащи от гръцката дума „кастро“, означаваща „крепост“. Днес той е известен като крепост Кастрици.

Разкопки на крепостта Кастрици

През 1899 г. Карел Шкорпил започва първото изследване на крепост Кастрици. Въпреки това повече данни за схемата на средновековния укрепен град датират от периода 2004-2011 г., когато годишни разкопки са били извършвани под ръководството на проф. д-р Валентин Плетниов. Той е директор на варненския Регионален исторически музей. Била е разкрита голям част от северната стена, която е над 200 метра дълга и е запазена с височина около 3 метра. Около нея има 5 кръгли кули с диаметър около три с половина метра. Към източния край е изградена една единствена правоъгълна кула, а над нея – кула триъгълник от османски стил. В тази зона на града е открита втора по-тънка стена, която подсказва, че централната зона на града е била заобиколена от две стени, които вероятно са принадлежали на цитаделата.

При останките

На ъгъла между западната и северната стени, където някога стояла кръгла кула, е изграден четиристенен подземен затвор. Той по-късно е укрепен от всички страни с външна каменна облицовка. Възможно е облицовката да била планирана за защита от артилерийски огън и да датира от XV век. През този период крепостта все още е била считана за ценен обект за османската защита на брега на Черно море. Самият затвор обаче е предосмански, като долното ниво има останки от стенописи, което подсказва, че единствено там някога е бил издигнат параклис.

Запазени части

Част от мрежата от улици на града е запазена, както и църква, няколко кръчми, център на града, както и някои жилищни сгради. Сред намерените в града предмети са монети, изработени към времето на владетел Сюлейман, които са били ковани през 1404 г.

Ако желаете да посетите крепост Кастрици, можете да се възползвате от My Rent a Car, като вземете кола по ваш избор навсякъде от Летище Варна, самия център, Златни пясъци, Св. св. Константин и Елена, Слънчев ден или други точки във Варна.

© Myrentacarbg.com all rights reserved 2022
This site uses cookies. By continuing to browse you accept their use. Further Information