Паметниците на хан Аспарух

Паметниците на хан Аспарух увековечават паметта на първия български владетел хан Аспарух. Първият от тях се намира в градината, която принадлежи на Читалище „Просвета 1927“. Вторият е паметникът на аспаруховия войн, разположен в парк Аспарухово.

Паметника в парк Аспарухово

Историята на тяхното изграждане започва през 1934 година, базирана на идеята на полковник Петър Димков. Той създава комисия за изграждане на парк в земите около Аспаруховата шахта. Планирано е било да се постави копие на бюста на хан Аспарух в Аспаруховата кула. Кулата е най-високата точка на Римските терми. През това време квартал Аспарухово се е наричал „Тихина“. Името намира своите корени в турското име за тази област „Сес Севмес“. Жителите не харесвали името на района и шумът идващ от шахтата бил добра причина да преименуват квартала. Новото име е дадено на 17 декември 1934 г.

Работата по проекта била продължила, а през декември 1935 година около 120 души работят по проектирането на алеите и парка. Ограда е била поставена по цялата дължина на пътя за Бургас и пътя за Галата като отстрани на този път са засадени дървета. В същото време, отново по предложение на Динков, Кирил Шиваров е назначен за проектиране на аспаруховия войник, докато Кирили Георгиев е назначен за проектиране на бюста. Когато е бил завършен, бюстът бил поставен в началото на шахтата, а войникът е поставен на около 600 метра на югозапад от бюста. Войникът е обърнат към морето, което му придава много заплашващ вид.

Надпис върхупаметника

Откриване и трети паметник

Освен двата основни паметника на хан Аспарух, е бил издигнат и трети такъв. Той напомня на автентична старобългарска мраморна колона с изрязани символи „IYI“. Самата колона е била открита 20 години по-рано от археолога Карел Шкорпил. Той вярвал, че колоната е автентична и датира от времето на Аспарух.

На 3 август 1935 година паметниците и паркът били официално открити, събирайки големи празненства. Аспаруховата кула получила копие на бюста, който по-късно бил премахнат по време на по-сериозни разкопки на термите. През май 2000 г. бюстът е преместен на неговото текущо място.

Ако желаете да посетите паметниците, можете да се възползвате от My Rent a Car, като вземете кола по ваш избор навсякъде от Летище Варна, самия център, Златни пясъци, Св. св. Константин и Елена, Слънчев ден или други точки във Варна.

© Myrentacarbg.com all rights reserved 2022
This site uses cookies. By continuing to browse you accept their use. Further Information