Алеята на космонавтите

Докато се разхождате през красивата морска градина на Варна, можете незнайно да се озовете в близост до паметника „Пантеонът“ където се и намира “Алеята на космонавтите“. Било е традиция космонавтите, пристигащи в България, да засаждат елха. Първото дърво е засадено от Юрий Гагарин през 1961 година. Той дава началото на тази традиция. Някога сивата ела отдавна е изсъхнала, но някои от дърветата, посадени от други космонавти, все още могат да се видят днес.

Бюста на Юрий Гагарин е открит с тържествена церемония през 2011 година. Изработен е от бронз и е висок 56 сантиметра, с тегло от 50 килограма. Заедно с постамента си височината му е 2.30 метра. Скулпторът е Алексей Леонов, а всички разходи за поставянето му са платени от благотворителната фондация „Диалог между културите – единен свят“.

Сред имената и плочите на известните космонавти могат да се видят имената на двамата български астронавти Георги Иванов и Александър Александров. Останалите имена, които може да се видят, са: И.И. Беляев, Г.Т. Береговой, Алексей А. Леонов, Валентина В. Терешкова, Валерий Ф. Биковски, А.Г. Николаев, А.С. Елисеев, П.Р. Попович, А.А. Губарев, Н.Н. Рукавишников, Юрий Гагарин, Г.С. Титов, следвани от годините и космическите кораби на техните експедиции.

Ако желаете да посетите паметника, можете да се възползвате от My Rent a Car, като вземете кола по ваш избор навсякъде от Летище Варна, самия център, Златни пясъци, Св. св. Константин и Елена, Слънчев ден или други точки във Варна.

© Myrentacarbg.com all rights reserved 2022
This site uses cookies. By continuing to browse you accept their use. Further Information