Епископска базилика на Одесос

Важна част от религиозния живот на християните са църквите, като най-ранната форма на религиозно учреждение е било базиликата. Всеки голям римски център е имал своя собствена църковна сграда, за да удовлетвори нуждите на голямото християнско общество. Религиозните ритуали и обичаи се се провеждали от местния епископ в базиликата По-малки храмове обикнвено са били изграждани в малките квартали. В региона на Одесос (днешният регион на Варна) са намерени около 10 римско-византийски базилики. Интересен комплекс, съдържащ три базилики, построени една върху друга в периода от 4-ти до 8-ми век, е открит на улица „Хан Крум“.

Археологическите разкопки на този важен раннохристиянски център са продължили над 30 години Свързани са с работата на известните български археолози д-р Димитър Димитров, проф. Михаил Лазаров и Александър Минчев. Базиликата в Одесос е най-просторната в региона на Варна с размери 40 на 16 метра.

Строителен процес

Най-ранната базилика е построена в началото на 5-ти век с много стеснени пропорции, тъй като е по-широка, отколкото дълга, с една апсида. Тя престояла само няколко десетилетия, защото се смята, че е била разрушена от земетресение. Включвала е голямо разнообразие от вътрешни украси, състоящи се от мозайки на пода и стените, стенни надписи и вътрешна архитектура от разноцветен мрамор. Богатите ѝ вътрешности предполагат, че това вероятно е била основната епископска църква на Одесос.

Втората базилика, построена върху първата, определено е била основната епископска църква. Тя е изградена през първата половина на 5-ти век и издържала около 50-60 години. Била е по-голяма с три-корабен дизайн и два двора. Мозайките и символите на ранното християнство са включвали пауни, цветя и други птици.

Няколко десетилетия по-късно над нейните останки е построена нова базилика, а колоните са били заменени с масивни стени. Те са били построени, използвайки преизползвани блокове от градската стена на Варна. Планът на строежа е бил същият като на втората базилика, но с мраморен под. Предполага се, че е унищожена, когато славяните превземат града през 614 г.

Находки

Мозайките са били изпълнени с разноцветен мрамор, глина и стъклен ни кубове. Намерени са два вида – с геометрични мотиви и с пана с фигури, които показват различни християнски символи. При разкопките е открита крипта под мозайките. В криптате е намерена реликва с капак от алабастър, съдържаща части от кости на неизвестен млад светец. Били са намерени и медни монети от 4-ти и 5-ти век, като последната е от 455 г. и на нея е изобразено лицето на Петроний Максим. Тези мозайки и находки показват, че за около два века това място е било най-важният раннохристиянски център на Одесос.

Експонатите са пренесени в Археологическия музей, където има части от мозайките. До ден днешен мястото, където са изградени базиликите, е заключено между жилищни сгради и има свободен достъп до него.

Ако желаете да посетите базиликата в Одесос, можете да използвате услугите на My Rent a Car. Можете да вземете кола по ваш избор отвсякъде – от летището във Варна, самия център, Златни пясъци, Св. Св. Константин и Елена, Слънчев ден или други места във Варна.

© Myrentacarbg.com all rights reserved 2022
This site uses cookies. By continuing to browse you accept their use. Further Information