Паметникът на приморците

Паметникът на приморците, паднали в Сръбско-българската война, е официално открит на 25 септември 1894 година. Неговото изначално място бе пред катедралата. Средствата за изграждането на паметника са били събрани от офицерите, служещи във военноморската дивизия.

Изграждането на Паметникът на приморците е финансирано от общинския съвет и под контрола на инженер Павел Каракулаков. Изграждането на паметника отнема от начало до край около пет месеца. Поставени са четири плочи, от които едната има исписани имената на 54-те войници, които са загинали. Отпред на паметника е поставен кръст, а под него е поставен текст със значението на паметника.

Според традицията служба за откриването е водена от митрополит Симеон. Княз Фердинанд с майка си и съпругата му лично присъствли на откриването. Паметникът е нямал ограда тогава, тъй като семейството на Фердинанд дарило 4000 лева, за да се довърши. Била е изградена циментова основа, бяли поставени снаряди с диаметър 28 мм в четирите ъгъла, които били обгърнати с вериги, както и четири снаряда с диаметър 20 мм в средата между по-големите. През 1995 година паметникът е преместен на текущото си място близо до сърцето на града, между общината и Археологическия музей на Варна, близо до центъра на Варна. През 2019 Паметникът на приморците претърпява ремонт.

Ако искате да посетите паметника, можете да използвате услугите на My Rent a Car и да наемете автомобил по ваш избор от всяка точка във Варна – летище, център, Златни пясъци, Св. св. Константин и Елена, Слънчев ден или други точки във Варна.

© Myrentacarbg.com all rights reserved 2022
This site uses cookies. By continuing to browse you accept their use. Further Information