Базиликата на братя Шкорпил

Описание

Археологическите останки на базиликата на братя Шкорпил в района Аспарухово се намират на 7 км. югоизточно от центъра на Варна и на половин километър западно от квартал Аспарухово в парк Боровец.

Базиликата е уникална с необичайната си архитектура за периода на ранното християнство и рядкото зрелище от 120 кв. м. мозайка. През 1960-те години е извършена частична консервация и реставрация. Мозайките са били оставени без промени поради опасността от разпадане.

Базиликата на братя Шкорпил е пример за византийско строителство с използването на редове от издялани каменни блокове и тухли със свързващ материал от хоросан. Базиликата датира от средата на 5-ти век до началото на 7-ми век. Тя е еднокорабна с вътрешна абсида и едноетажен нартекс. Дължината й е 31 м, широчината 28 м, а широчината на пространствата са 2,5 м. Долните части на стените са покрити с останки от мраморни настилки и стенни рисунки над тях. Подовете на централния кораб на църквата, олтара и кръщелния кръст са покрити с мраморни блокове, докато другите части на църквата са покрити с многоцветни мозайки с геометрични и цветни мотиви. Двете източни апсиди са служели като кули за защита. Всички стаи в базиликата имат общ дизайн с правоъгълни отстъпвания в ъглите. В източните помещения отстъпванията са двойни, докато в западните те са еднакви.

История

Хората, които първи открили раннохристиянската църква, са били братята Карел и Херман Шкорпил, които били подпомогнати между 1915 и 1919 г. от архитект Александър Рашенов. По време на техните разкопки на така наречената „Змийска могила“ е открита тухлена погребална гробница на човек, починал в по-зряла възраст. Пред олтара е открито уникално съчетание от три репозитории – една от мрамор, една от сребро и злато и една инкрустирана със скъпоценни камъни. През 1997 г. археолози правят сензационното откритие на базиликата, като анализират две допълнително открити стени, описани като останки от общи стаи, което доказва, че църквата е част от манастирски комплекс.

Ако искате да посетите базиликата Шкорпил, можете да използвате My Rent a Car и да наемете автомобил по ваш избор от всяка точка във Варна – летище, център, Златни пясъци, Свети св. Константин и Елена, Слънчев ден или други точки във Варна.

© Myrentacarbg.com all rights reserved 2022
This site uses cookies. By continuing to browse you accept their use. Further Information