Паметникът на цар Калоян

Паметникът на цар Калоян е изграден благодарение на идеята на адмирал Христо Контров. Намира се в центъра на Варна, в близост до катедралата. Подготовката за изработването и поставянето на паметника започна през 2007 г. Работниците, отговорни за изграждането на паметника и неговия дизайн са скулпторите Борис Борисов, Константин Константинов и архитект Милен Маринов.

Голямата бронзова статуя на конницата е отлята в София и транспортирана до Варна. Всички метални материали са подарени от Министерството на отбраната във формата на стопени обшивки от използвани куршуми. Статуята на коня на цар Калоян е класическа, символизираща триумфа на владетеля над византийската гарнизон защитаващ Варна. Фигурата сочи на запад и изобразява царя с бойна екипировка и издигната дясна ръка с меч. Общата височина е 8 метра.

Четирите стени на мраморната основа са украсени с бронзови резби, които показват някои от забележителните моменти по време на неговото управление. Завладяването на Варна от български войници през 1201 г., победата над кръстоносническата армия до Одрин през 1205 г., както и пленението на латинския император Бладуен от Фландрия, и сцената на коронацията на цар Калоян от представителите на папа Инокентий III, са изобразени в хронологичен ред. Цар Калоян е единственият български владетел, коронован с католическиата титла „крал“.

Паметникът на цар Калоян е открит през декември 2008 г. с церемониална служба, председателствана от варненския епископ Кирил. Много граждани, както и чуждестранни дипломати и политици, са присъствали на откриването на паметника.

Местоположението на паметника е в сърцето на центъра на града. Достъпен е пеша, с наем на автомобил, такси, обществен транспорт и по същество всеки вид транспорт. Ако искате да посетите паметника на цар Калоян, можете да използвате My Rent a Car и да посетите парка, като вземете кола по ваш избор от летище Варна, център Варна, Златни пясъци, Св. Св. Константин и Елена, Слънчев ден или други места във Варна.

© Myrentacarbg.com all rights reserved 2022
This site uses cookies. By continuing to browse you accept their use. Further Information