Варненски летен театър

Място за забавление, което има голямо значение за варненци, Летният театър е място, което се споменава не само заради концертите и пиесите, но и като чудесно място за срещи на хората, посещаващи Морската градина. Това е единственият открит театър във Варненска област.

Исторически идеята за лятна театрална сцена във Варна има дълбоки корени. След Освобождението на България през 1878 г. на мястото, където е построена съвременната обсерватория, е издигната малка дървена сцена с около 100 стола за зрители. Това е първият летен театър, в който играят варненци и пътуващи артисти. През 1955 г. започва строежът на Летния театър по проект на Жечко Чолаков. Строителството отнема 2 години.

изображение на летния театър във Варна
Варненски летен театър

Самата сцена е широка и кръгла, а в северния ѝ край има аркада, която в днешно време е заплетена от растителност. В южната част се намират местата за посетители на две нива – партер и широка тераса. Общият капацитет за зрители е 2200 души. Фасадата е изградена като масивна стена, която е украсена с релефни детайли, изпълнени с политическо и културно значение. Входовете се намират в двата края на фасадата, а пространството под и зад нея се използва за нуждите на актьорите и персонала – гримьорна, гардероб и др.

Този основен културен символ на Варна предлага уникална атмосфера за посетителите. Местоположението му е много удобно за посетителите, които могат да дойдат пеша или да паркират наблизо, тъй като има платен паркинг за автомобил под наем. Това добре известно място може да бъде чудесна алтернатива за взимане на кола под наем. Ако търсите по-удобно място за взимане, ние можем да се съобразим с вашите нужди от летище Варна, центъра на Варна, Златни пясъци, Свети Свети Константин и Елена, Слънчев ден или друга точка във Варна.

© Myrentacarbg.com all rights reserved 2022
This site uses cookies. By continuing to browse you accept their use. Further Information