Военноморски музей Варна

Военноморският музей във Варна е една от най-посещаваните забележителности в България. Над 6 милиона туристи са прекрачили прага му, за да разгледат богатата колекция от военноморско въоръжение и корабна техника. Намира се в Морската градина, близо до басейна „Приморски“. Изложбата съдържа над 100 000 експоната, разпределени в 12 зали. Най-ценният сред тях е торпедният катер „Дръзки“ – герой от Балканските войни. „Кор Кароли“

В изложбата присъства и яхта, чийто капитан е Георги Георгиев – първият българин, обиколил света сам. В музея има и над 3000 филма, свързани с военноморската тематика, както и библиотека с около 10 000 книги и над 4000 списания, свързани с морската тематика.

Музеят е част от първите по рода си подводни археологически експедиции в България в района на нос Калиакра. Военноморският музей става и член на Световната организация на военноморските музеи. Самият музей е създаден през 80-те години на миналия век по инициатива на руските офицери от Дунавския флот.

военноморски музей Варна
наем на кола на летище varna

Има две основни експозиции – едната е посветена на историята на българския военноморски флот, а другата – на морския транспорт. Тук се съхранява и най-голямата колекция от корабни модели в България, както и колекции от мини, котви, оръдия, отличия, униформи и дори произведения на изкуството. Сред експонатите, включени в изложбата, са три бойни самолета и два хеликоптера от вертолетната дивизия на българските военноморски сили.

Както много от забележителностите във Варна, Военноморският музей се намира в Морската градина, което го прави лесно достъпен с всички видове транспорт. Ако желаете да посетите Военноморския музей, можете да се възползвате от услугата My Rent a Car и да посетите парка, като вземете автомобил по ваш избор от летище Варна, центъра на Варна, Златни пясъци, Св.Св.Константин и Елена, Слънчев ден или други точки във Варна.

© Myrentacarbg.com all rights reserved 2022
This site uses cookies. By continuing to browse you accept their use. Further Information