Пантеонът, Варна

„Паметникът на загиналите борци срещу фашизма и капитализма от Варна и Варненския край в периода 1923-1944 г.“ или просто Пантеонът е един от многото паметници в Морската градина на Варна, а също и съвсем близо до Замъка на културата и спорта.

Историята на този паметник започва, когато през 1945 г. на хълма Турна в северната част на Варна е построена братска могила. Останките на загиналите воини срещу фашизма и капитализма са положени в могилата като място за възпоменание за тях. Десет години по-късно общината на Варненска област решава да премести тогавашното католическо гробище и паметника на френските войници. Планирано е на тяхно място да бъдат пренесени останките от Братската могила, които ще бъдат поставени в нов паметник. Пантеонът е официално открит на 6 ноември 1959 г. в чест на 42-рата годишнина от Октомврийската революция от 1917 г.

изображение на пантеона на варните
Пантеонът, Варна, България

През 1955 г. останките на загиналите воини са преместени и предадени на техните роднини, за да бъдат погребани. През 1971 г. Пантеонът е обявен за исторически паметник.

В днешно време паметникът се използва като място за срещи на варненци, както и като добро място за почивка по време на разходка в Морската градина. Подобно на Моста на желанията, който се намира само на няколкостотин метра на запад, можете да се възползвате от услугата My Rent a Car и да посетите парка, като вземете автомобил по ваш избор от летище Варна, центъра на Варна, Златни пясъци, Св.Константин и Елена, Слънчев ден или други точки във Варна.

© Myrentacarbg.com all rights reserved 2022
This site uses cookies. By continuing to browse you accept their use. Further Information