Римски терми Варна

Един от най-важните паметници във Варненския регион са Римските терми. В центъра на Варна има 2 такива места. Най-удобният за туристите се намира на ъгъла на улиците „Сан Стефано“ и „Хан Крум“. Това е един от експонатите на Варненския археологически музей.

Общинските терми в Одесос са един от най-добре запазените архитектурни паметници от римската епоха в България. Той е от т.нар. „тип малък император“ и се смята, че основаването му е станало около II в. от н.е. Банята е най-голямата не само във Варна, Златни пясъци, Свети Свети Константин и Елена, Слънчев ден и Варненския регион, но и на целия Балкански полуостров. Площта на римската баня е 7000 кв.м. и е четвъртият по големина в Европа. По-добри от нея са само термите в Каракала и Диоклециан в Рим и в Трир в Германия. Банята е използвана до края на III в. от н.е.

Главните входове на термите са разположени в източния и западния край на северната фасада. Навремето посетителите са влизали, като са изкачвали 3 стъпала в източния и западния вестибюл. Имаше две съблекални, които бяха най-големите след залата за срещи и спортната зала. Самите съблекални бяха третирани като клубове, където посетителите прекарваха част от времето си преди и след измиване.

Имаше и други помещения, които служеха за собствени цели, като например залата за обливане със студена вода, залата за обливане с топла вода, залата за обливане с гореща вода, тоалетните, котелното помещение и други. Отоплителната система е обект на интерес и до днес, тъй като е свързана с двойния под и уникалните кухини, които отвеждат горещия въздух чак до покривната конструкция на банята.

римски терми Варна под наем на кола изображение
Римски терми Варна, България

Заедно с другите обществени сгради термите са били важна част от ежедневието в Одесос. През 1968 г. римските терми са обявени за архитектурен паметник на културата.

Другите римски терми също са отворени за посетители и се намират на ъгъла на бул. „Приморски“ и улица „8-ми ноември“.

Разположението им в центъра на Варна ги прави лесно достъпни за туристите, които посещават града. Има много места за паркиране, където можете да паркирате своя автомобил под наем, осигурен от My Rent a Car. Нашите пунктове за посрещане включват летище Варна, центъра на Варна, Златни пясъци, Св.Константин и Елена, Слънчев ден или други точки във Варна.

© Myrentacarbg.com all rights reserved 2022
This site uses cookies. By continuing to browse you accept their use. Further Information