Катедралата „Богородица“, Варна, България

Катедралният храм „Успение Богородично“ (Katedralen Hram Uspenie Bogorodichno) или просто известен сред населението на Варна като: „Катедралата“, е най-голямата църковна сграда във Варна и третата по големина катедрала в България. Това е главната резиденция на Варненската и Преславската епископия и едно от най-популярните места във Варна. Разположението му в централната част на града го прави лесно достъпен пеша, с лични автомобили, градски транспорт, кола под наем Варна и др. В околността има множество пешеходни зони и автобусни спирки, както и много места за паркиране и гаражи, подходящи за вашия автомобил под наем в центъра на Варна.

Историята на града започва с посещението на руснака Княз Дондуков-Корсаков във Варна. Той забелязва нуждата от катедрална църква, която да отговаря на нарасналите нужди на населението. Строежът изискваше значителни парични средства, а по-голямата част от тях се очакваше да бъдат събрани чрез дарения. Тогавашният митрополит Симеон приканва общността да избере комисия, която да подготви строежа на нова църква, да събере пари, да избере мястото и да осигури дървен материал и строителни материали.

Варненската катедрала нощем. Коли под наем летище Варна
Катедралата през нощта

За построяването на катедралата са използвани предимно материали от Варненския регион – от районите, където сега се издигат съвременни сгради като летище Варна, модерни курорти като Златни пясъци и ул. Константин и Елена, Слънчев ден и др. За външните колони под прозорците е използван камък от Русе, а за арките – варовик. Медни плочи за покрива, доставени от Англия

Първоначално избраното име – Успение Богородично, е в памет на руската императрица-консорт Мария Александровна, благодетелка на България и леля на българския княз.

Князът не харесал мястото на строежа. Предпочиташе близко хълмисто място, което се виждаше от целия град. Избраният архитект е от Одеса и се казва Маас. Строителните дейности започват веднага след полагането на основния камък и продължават шест години. Първоначално общината сключва договор с архитекта на стойност 6 000 лева, но скоро той иска повече средства, затова комисията решава да откупи плановете му, но да не го ангажира със строителството, а да назначи общинския архитект П. Купка.

rent-a-car-in-varna-visit-varna-dormitron-cathedral
Катедралата през деня

Необходимо е да се избере майстор-строител и преговорите започват в средата на 1880 г., но окончателното решение е взето почти 4 години по-късно, на 15 март 1884 г. Комисията възлага задачата на Генчо Кънчев от Трявна.

В днешно време катедралата е обновена през 2021 г. Вътрешността му е забележителност, която трябва да се види, ако имате време. Ако обаче бързате или просто минавате оттам, екстериорът е също толкова впечатляващ и може да бъде разгледан лесно, дори докато чакате на някое от близките кръстовища на червена светлина в автомобила си My Rent a Car.

© Myrentacarbg.com all rights reserved 2022
This site uses cookies. By continuing to browse you accept their use. Further Information