Морска градина Варна

Морската градина, или официално Приморският парк, е най-големият, най-старият и най-известният парк във Варна, който се гордее и с титлата „Най-големият озеленен парк на Балканите“.Огромните му размери позволяват на посетителите да влязат в него пеша, с лични превозни средства, коли под наем, таксита и др. На всеки вход има места за паркиране на наетия от вас автомобил във Варна. Има малък крайбрежен път, където можете да се насладите на бриза в кабриолет или със спуснати прозорци с наетия от вас автомобил, предоставен от My Rent a Car. Разположена на брега на Черно море,Морската градина е важна туристическа атракция и национален паметник.

Най-голяма заслуга за модерния облик на градината има Антон Новак от Чехия, който е работил в дворците Шьонбрун и Белведере в. Сънародникът му Карел Шкорпил кани Новак да работи във Варна и той пристига през 1985 г.

По време на престоя си във Варна Новак успява да направи много промени в самата Морска градина: той прави огромни промени в градината и засажда видове растения от Черно море и Средиземноморието. С течение на времето градината се разраства до внушителните 90 000 m² през 1905 г. В периода 1912-1913 г. са добавени няколко фонтана, както и частично електрифициране на осветлението. Централната алея е обогатена с паметници на видни българи от специална комисия. Морското казино е построено през 30-те години на миналия век и придобива модерния си вид след частична реставрация през 2020 г.

морска градина Варна
посещение с коли под наем на достъпни цени

През 30-те години на миналия век се засаждат видове от Нидерландия, Германия, Чешката република и Франция. Градината е разширена в южна посока, за да достигне до къщата на италианския консул, която днес е Военноморският музей във Варна. Паркът достига сегашните си граници през 50-те години на миналия век. Архитектът Георги Попов проектира централния вход, като създава пешеходна площадка и високи колони.

Пантеонът на загиналите в борбата срещу фашизма е издигнат през 1961 г. През 60-те години на миналия век е създадена и Алея на космонавтите. Специалният гост, който засажда първото растение, е първият космонавт Юрий Гагарин. На 26 май 1961 г. той засажда сребърна ела пред очите на голяма група хора. Обсерваторията и планетариумът отварят врати през 1968 г., седем години след Варненската зоологическа градина, която отваря врати през 1961 г. Делфинариумът е построен през 1984 г. Неотдавна беше добавен терариумът на Екзотичния зоопарк и бяха обявени планове за разширяване на Природонаучния музей и Аквариума.

Мястото, на което днес се намира Морската градина, е било открито парче земя извън градските стени. По нареждане на османския кмет на града през 1862 г. е създадена малка градина, а след Освобождението на България през 1878 г. тогавашният кмет Михаил Колони предлага създаването на градска градина и крайбрежен парк през 1881 г.

© Myrentacarbg.com all rights reserved 2022
This site uses cookies. By continuing to browse you accept their use. Further Information