Църква св. Параскева

Църквата „Света Параскева“ е една от най-малките църкви във Варна, но е и една от най-старите. Малка църква, която е построена като фамилен храм и основите й датират от 14-ти век. Храмът се намира в момента в Гръцката махала, близо до центъра на Варна, и е една от малкото останали сгради с архитектура, подобна на тази от османското владичество, където са били къщите на гръцкото население на Варна. След реконструкцията, извършена през 2006 г., храмът функционира и приема вярващи за редовни служби.

св. Параскева отвън

История на църквата св. Параскева

Църквата е построена през 1785 г. по времето на митрополит Филотей с финансиране от гръцкото семейство Роуд. Те били търговци и транспортирали своите стоки по море по маршрута Венеция – Константинопол – Варна – Кюстенджа. По време на едно от своите пътувания семейството било застигнато от морска буря и дало обещание, че ако оцелеят, ще построят храм в чест на Света Параскева. След своето безопасно завръщане гръцките търговци изпълнили обещанието си и закупили място за построяването на църквата близо до своята къща.

Като имали предвид ограниченията на закона относно строителството на църкви, храмът бил построен в земята с четири стъпала. Тя е еднокорабна едноапсидна базилика. Построена е на мястото на по-стара християнска църква от късния средновековен период на 14-ти век. Около 100 години след построяването й сградата започнала да се разпада.

Гражданка на Варна с гръцки корени на име Евтимия инициирала събирането на средства за реконструкцията на църквата. Тя събирала средства, като почуквала на врати и след дълги и упорити усилия църквата била реконструирана. От построяването си до 1914 г. храмът бил обслужван от гръцки свещеници, а след това – от български. Църквата никога не е имала свои постоянни свещеници, а била по-скоро управлявана от свещеници от други светини. От март 1939 г. в нея започнал да служи руският свещеник Кирил Попов. През 1965 г. църквата била под ръководството на българина Иван Вълков.

Скорошна история

Църквата се нуждаела от спешна реконструкция, но средства не можели да бъдат събрани. През 1985 г., на своята 200-годишнина, отец Иван започнал реконструкцията сам. Някои християни успели да помогнат и предоставили ресурси за спасяването на сградата. От 1992 г. се предприела инициатива за възстановяване на църквата и тя била завършена през 2006 г. През 2012 г., по време на разкопки пред църквата, били открити останки от древен храм от Одесос, което доказва, че мястото е било свещено още от древни времена.

Ако желаете да посетите църквата „Света Параскева“, можете да се възползвате от услугите на My Rent a Car, като наемете автомобил по ваш избор от летище Варна, самия център, Златни пясъци, Св. Св. Константин и Елена, Слънчев ден или други точки във Варна.

© Myrentacarbg.com all rights reserved 2022
This site uses cookies. By continuing to browse you accept their use. Further Information