Парк-музей „Владислав Варненчик“

Варна е известна със своята история, а едно от най-важните исторически места е парк-музей „Владислав Варненчик“. Паркът е разположен на бойното поле на битката за освобождение на Балканите и Югоизточна Европа през 1444 г. В тази битка е убит полско-унгарският крал Владислав III Ягело. Мавзолеят му е построен през 1935 г. в тракийска могила от IV-III в. пр. В самия музей се намира каменна реплика на саркофага на 20-годишния цар, изработена от двама български каменоделци.

Изложбата съдържа единственото рицарско снаряжение от епохата, както и оръжия, артилерия и екипировка като шлемове, арбалети, мечове, щитове, копия и др. от XV в., които са били намерени на бойното поле.

коли под наем варна парк музей владислав варненчик изображение

Самият музей е открит през 1964 г. в чест на 520-годишнината от битката при Варна между християнската армия на крал Владислав III и османската армия на султан Мурат II. През същата година е издигнат и паметник в памет на трансилванския пълководец Янош Хуняди. През 2004 г. музеят и цялата експозиция са модернизирани. В музея се намира единствената постоянна изложба в страната, посветена на ръководителя на борда на директорите на комитета за изграждане на мавзолея – полковник Петър Димков. Семейството му е дарило лични вещи, снимки, отличия и документи за живота и дейността на „космическия българин“, както го наричат сега.

Паркът е с площ от 30 акра и има много растителност, която създава чудесна атмосфера за отдих по време на разглеждане. Архитектът, който стои зад парка музей, е Антон Новак, който е автор и на ландшафтната композиция на Морската градина.

Чудесно място за бягство от забързаната атмосфера в центъра на Варна, Парк музеят предлага алтернативно преживяване на повечето музеи, както и лесно достъпно местоположение със собствен паркинг и спирки на градския транспорт в близост. Ако желаете да посетите парк-музей „Владислав Варненчик“, можете да се възползвате от услугата My Rent a Car и да посетите парка, като вземете автомобил по ваш избор от летище Варна, центъра на Варна, Златни пясъци, Св.Константин и Елена, Слънчев ден или други точки във Варна.

© Myrentacarbg.com all rights reserved 2022
This site uses cookies. By continuing to browse you accept their use. Further Information