Музей на куклите, Варна

Музеят на куклите е единствен по рода си на Балканите, а в района на Варна е един от малкото подобни музеи в Европа. Музеят е открит през 1985 г. Изложбата включва около 140 театрални кукли, както и декоративни елементи от декорите. След 12-годишна пауза между 1990 и 2002 г. композицията от артефакти е създадена отново от художничката Цветана Векова.

Първите експонати в музея са куклите на основателя на кукления театър – Георги Сараванов. След това, когато влезете в музея, се появяват нови кукли. Те са използвани между 1952 и 2002 г. в 24 емблематични за театъра пиеси. Медалите и постиженията на куклите са показани в три витрини. По този начин експозицията показва творчеството и занаята на своите автори, режисьори, актьори, художници и конструктори в едно. В развитието на този театрален стил се проявяват различни техники, стилове и тенденции.

Музей на куклите Varna image
Музей на куклите

Музеят е разположен в сърцето на центъра на града. До него може да се стигне пеша, с кола под наем, с такси, с обществен транспорт и изобщо с всички видове транспорт. Ако желаете да посетите Музея на куклите, можете да се възползвате от услугата My Rent a Car и да посетите парка, като вземете автомобил по ваш избор от летище Варна, центъра на Варна, Златни пясъци, Св.Св.Константин и Елена, Слънчев ден или други точки във Варна.

© Myrentacarbg.com all rights reserved 2022
This site uses cookies. By continuing to browse you accept their use. Further Information