Манастир „Свети свети Константин и Елена“

Манастирът „Свети свети Константин и Елена“ се намира на около 10 километра североизточно от град Варна. Не се знае кога е бил основан манастирът. Народните приказки разказват, че през 16 век тук живеело монашеско братство, а основаването на манастира е свързано с чудотворната икона на покровителите на християнството Свети Константин и Света Елена и лечебния извор. До днес изворът е запазен и се намира точно зад светия престол в параклиса. Казва се, че молитвите на хората, които идват там, получават изцеление за това, от което се нуждаят. До средата на 20 век църквата е била охранявана от стара параклисна икона на двамата светци.

Най-ранната писмена информация за историята на манастира датира от 18 век и е написана в книгата „Писма от България“ от руския пътешественик Виктор Тепляков през 1832 г.

Книга Писма от България

История

По време на руско-турската война през 1828 г. манастирът бил разрушен. Няколко години по-късно благодарение на усилията на двама братя епископски – Теодосий и Агапий, започва реконструкция. Околностите на манастира били с плътен стар горски масив, което го правило трудно достъпен. Монашеските квартали не били много оживени. Това е помагало за пълното уединение при практикуването на християнската култура. След като двамата епископски монаси започнали да обитават манастира, местното население започнало да преобразява околните местности в земеделска земя със собствен труд. Част от дохода от земеделската работа и милостинята на хората от село Кестрич се използвали за изграждане на църкви в близките села. Използвани са съшо така и за поддържане на училища, помощ за бедните и др.

До създаването на Българската екзархия през 1870 г. Варна била главно седалище на гръцкия епископ. Манастирът бил под юрисдикцията на гръцкия патриархат. Независимо от този факт монахът Теодосий провеждал богослужения на български език с изключение на големите празници.

Манастирът "Св.Св. Константин и Елена"

След политическите промени в България се води борба за възстановяване на бившите земи на манастира. Тази борба продължава и до днес. Манастирът е причината да курортът носи името „Свети свети Константин и Елена“ и е в близост до курорта „Златни пясъци“ и Аладжа манастир.

Ако желаете да посетите манастира „Свети свети Константин и Елена“, можете да се възползвате от My Rent a Car, като вземете автомобил по ваш избор навсякъде от летище Варна, самия център, Златни пясъци, Свети свети Константин и Елена, Слънчев ден или други места във Варна.

© Myrentacarbg.com all rights reserved 2022
This site uses cookies. By continuing to browse you accept their use. Further Information