Манастира „Света Богородица“

Манастирът „Света Богородица“ в района на Сълзица близо до Варна е един от най-големите в Балканите. Намира се в границите на града, на около 4-5 км западно от центъра на Варна.

Манастира в днешно време

Старият български манастир е открит в началото на 20-ти век от основателя на българската археология Карел Шкорпил. По-големи разкопки и изследвания са започнали през 1995 година и продължили с няколко прекъсвания до 2007 година.

Комплексът е уникален по своята конструкция и размер. Манастирът няма аналог в българската и византийската строителна традиция. Предполага се, че манастирът е построен към края на 9-ти и началото на 10-ти век от цар Борис Първи. Манастирът е построен в чест на светата дева. Следи от живот в комплекса са открити още от 18-ти век.

В днешни дни

До днес са очистени и частично изследвани само около 5 декара. Това е по-малко от половината от целия териториален обхват на комплекса. В манастирските земи археолозите са открили голяма църква и голяма кула с купол. Освен това са открити голям скрипторий с площ от 400 кв. м, библиотека, училище, монашески покои, както и алтарна маса, ковачница и много български, сръбски, византийски, турски и венециански монети.

Манастирът от високо

Катедралната църква се намира в центъра на широк двор и е подобна на така наречения „Атонски“ тип. Тя разполага с много просторни полукръгли пространства на север и юг, където по време на богослужения се е събирало цялото монашеско братство. Сградата е декорирана със стенописи и монументална каменна пластика. Около нея има верига от покои, изградени с мекия варовиков бигор, който е подходящ за лесно моделиране.

Ако желаете да посетите манастира „Света Богородица“, можете да се възползвате от My Rent a Car, като вземете кола по ваш избор навсякъде от Летище Варна, самия център, Златни пясъци, Св. св. Константин и Елена, Слънчев ден или други точки във Варна.

© Myrentacarbg.com all rights reserved 2022
This site uses cookies. By continuing to browse you accept their use. Further Information