Ботаническа градина/екопарк Варна

Университетската ботаническа градина или просто наричана „екопарк“ е създадена през 1977 г. От 2002 г. той е отворен за посещение от обществеността като първия екопарк в България. През 2004 г. той е обявен за защитена територия. Основната причина за създаването на парка е опазването на различни растителни видове извън естественото им местообитание, както и опазването на застрашени видове от света.

Паркът е разположен на запад от църквата St.St. Курортът Константин и Елена се намира в непосредствена близост до главния път между Варна и Златни пясъци и е лесно място за посещение с кола под наем. Екопаркът съчетава изкуствени и естествени екосистеми. Територията му е 360 акра, а колекциите му съдържат над 300 различни вида екзотични дървета и храсти, докато тревната флора е над 100 вида. Има голяма колекция от ириси с над 250 различни разновидности. В екопарка има и растения от цял свят, като например: морски бор, лале, гинко билоба, стеркулия, желязно дърво, хартиено дърво, вечнозелен дъб и др. На територията му е разположен розариум, в който се отглеждат над 30 вида рози.

Екопарк Варна, ботаническа градина изображение

Паркът се използва и за развлекателни цели, тъй като около него има половин дузина барбекюта, детска площадка, параклис и други места, които могат да се използват от обществеността.

Има и академичен жокей клуб, където може да се вземат уроци по езда с инструктор или да се направи безплатна разходка за напреднали ездачи. Клубът организира ежегоден национален турнир по конен спорт за купата на Софийския университет „Св.Климент Охридски“.

Друга ежегодна традиция в парка е честването на Тодоровден – провеждат се традиционни конни състезания, магарешки каруци и се дават награди за най-красивите коне. Има и биологична станция, която предлага летни стажове и училищни практики за студенти от университетите, както и зелени училища за по-малките ученици.

Фантастично място за отдих, което може да ви помогне да придадете на почивката си по-различно настроение от плажовете в Златни пясъци, St.St. Константин и Елена, или Варненския регион като цяло. Ако искате да го посетите, можете да се възползвате от услугата My Rent a Car и да посетите парка, като вземете автомобил по ваш избор от летище Варна, центъра на Варна, Златни пясъци, Св.Св.Константин и Елена, Слънчев ден или други точки във Варна.

© Myrentacarbg.com all rights reserved 2022
This site uses cookies. By continuing to browse you accept their use. Further Information