Аладжа манастир край Варна

Аладжа манастир е най-известният средновековен скален манастир по българското черноморско крайбрежие. През XIII и XIV в. от н.е. той е бил обитаван предимно от монаси. Намира се в непосредствена близост до най-големите курорти край Варна – Златни пясъци, Св.Св. Константин и Елена, и Слънчев ден, което го прави наистина популярна туристическа атракция.

Залите на манастира са издълбани на две нива в скала, висока почти 40 метра. На първото ниво се намират манастирската църква, монашеските помещения, трапезария и кухня, малка погребална църква, крипта и помещенията за поддръжка. Второто ниво представлява естествена скална ниша, в чийто източен край е построен манастирският параклис.

След падането на Второто българско царство под османска власт в края на XIV в. манастирът бавно запада, докато накрая е изоставен в периода между XVI и XIX в. На по-малко от километър западно от манастира са открити група пещери, известни под името „Катакомбите“. Намерените в тях артефакти включват керамика, монети, графити и др. Смята се, че „Катакомбите“ са били обитавани през ранната християнска епоха (IV-VI в. сл. Хр.). На по-късен етап пещерите и манастирът са част от по-голям монашески дворец.

манастир аладжа варна
посещение с кола под наем

В днешно време Аладжа манастир служи като музей и туристическа атракция. През 1912 г. е обявена за национална старина, а през 1957 г. – за архитектурен паметник на културата с национално значение.

Чудесно място за бягство от забързаната атмосфера в центъра на Варна, Аладжа манастир предлага алтернативно преживяване на повечето музеи, както и лесно достъпно местоположение със собствен паркинг и спирки на градския транспорт в близост. Ако желаете да посетите Аладжа манастир, можете да се възползвате от услугата My Rent a Car и да посетите парка, като вземете автомобил по ваш избор от летище Варна, центъра на Варна, Златни пясъци, Св.Св.Константин и Елена, Слънчев ден или други точки във Варна.

© Myrentacarbg.com all rights reserved 2022
This site uses cookies. By continuing to browse you accept their use. Further Information